- Decret 321/1996 d’1 octubre, sobre horaris d’atenció al públic, serveis d’urgència, vacances i tancament temporal voluntari de les oficines de farmàcia.
Informació sobre els serveis d'urgències
1. L'oficina de farmàcia que estigui atenent el servei d'urgència ha d'estar convenientment senyalitzada amb la creu de Malta lluminosa encesa, excepte quan es facin guàrdies localitzades, supòsit en el qual s'han de complir les especificacions de l'apartat 3 d'aquest mateix article.
2. En la façana de cada oficina de farmàcia hi ha d'haver, de forma visible, la informació sobre les oficines de farmàcia més properes que estiguin atenent el servei d'urgència.
3. Quan es presti el servei d'urgències a través de guàrdies localitzades, hi haurà d'haver indicada a la mateixa oficina de farmàcia, a les oficines de farmàcia més properes i al centre d'atenció primària més proper la manera d'accedir al servei.
4. Els col·legis de farmacèutics corresponents han de proporcionar la informació actualitzada sobre les oficines de farmàcia que estiguin atenent el servei d'urgència i sobre els canvis que s'hagin pogut produir en els torns de l'àrea bàsica de salut als centres d'atenció primària i hospitalària de referència, als ajuntaments afectats i als mitjans de comunicació que ho sol·licitin, per tal que els usuaris d'aquest servei puguin estar degudament informats.
Nombre d'oficines de farmàcia en servei d'urgència a les àrees bàsiques de salut urbanes
Servei d'urgència diürn
1. En les àrees bàsiques de salut urbanes, hi ha d'haver com a mínim una oficina de farmàcia atenent el servei d'urgència diürn per cada tres àrees bàsiques de salut o bé per cada 75.000 habitants. En cada cas, s'adoptarà el criteri del qual resulti un nombre d'oficines de farmàcia més gran.
Servei d'urgència nocturn
1. Els torns d'urgència nocturns de les oficines de farmàcia de les àrees bàsiques de salut urbanes s'organitzaran per municipis. El nombre mínim d'oficines de farmàcia que hi ha d'haver per atendre aquest servei d'urgència nocturn s'ha d'establir segons el següent criteri de població de cada municipi:
Una oficina de farmàcia fins a 100.000 habitants.
Dues oficines de farmàcia fins a 275.000 habitants.
A partir de 275.000 habitants, una oficina de farmàcia més per cada fracció de 160.000 habitants.
2. En els municipis que continguin més d'un sector sanitari, les oficines de farmàcia que atenguin el servei d'urgència s'han de distribuir de forma equitativa entre aquests sectors.
Nombre d'oficines de farmàcia en servei d'urgència a les àrees bàsiques de salut de muntanya i a les rurals i semiurbanes, i ubicació
1. El nombre i la distribució de les oficines de farmàcia en servei d'urgència diürn i nocturn en les àrees bàsiques de salut de muntanya i en les rurals i semiurbanes, llevat dels casos previstos a l'article 7.2, s'ha d'establir d'acord amb les pautes següents:
a) En els municipis on hi ha més d'una oficina de farmàcia que tinguin centre d'atenció primària amb atenció continuada, s'establirà un torn rotatori entre les oficines de farmàcia del municipi, de manera que hi hagi com a mínim una oficina de farmàcia atenent el servei d'urgència.
En casos degudament justificats i sempre que el servei d'atenció farmacèutica estigui suficientment cobert, podrà autoritzar-se l'agrupació amb oficines de farmàcia d'altres municipis de la mateixa ABS.
b) En els altres municipis de l'àrea bàsica on hi hagi tres o més oficines de farmàcia, s'establirà un torn rotatori entre aquestes, de manera que, com a mínim, hi hagi una oficina de farmàcia atenent el servei d'urgència.
c) Per a la resta de municipis de l'àrea bàsica de salut s'establiran torns d'urgència, de forma que el desplaçament utilitzant mitjans de transport habitual des dels diferents nuclis de població a l'oficina de farmàcia que atén aquest servei sigui inferior a 15 minuts.
d) Quan els municipis de l'àrea bàsica de salut tinguin com a màxim una oficina de farmàcia i no hi hagi centre d'atenció primària amb atenció permanent, es podrà establir un torn rotatori entre les oficines de farmàcia de l'àrea bàsica de salut, de manera que com a mínim hi hagi una oficina de farmàcia atenent el servei d'urgència a l'àrea bàsica de salut, sempre que el desplaçament amb mitjà de transport habitual entre els diferents nuclis de població i l'oficina seguin inferiors a 15 minuts.
2. En el cas que en un mateix municipi hi hagi àrees bàsiques de salut urbanes i àrees bàsiques de salut semiurbanes, als efectes de l'establiment dels torns d'urgència, les oficines de farmàcia d'aquest municipi tindran la mateixa consideració que les oficines de farmàcia de les àrees bàsiques urbanes.
3. Quan hi hagi més d'una oficina de farmàcia atenent el servei d'urgència nocturn a l'àrea bàsica de salut corresponent, aquestes s'han de localitzar preferentment en municipis diferents.
- D'acord amb el Decret 12/1992, de 20 de gener, correspon als col·legis de farmacèutics de Catalunya, per delegació del conseller de Sanitat i Seguretat Social, fixar l'horari ordinari, els torns d'urgència, els períodes de vacances i autoritzar el tancament temporal de les oficines de farmàcia, amb l'audiència prèvia dels interessats i amb subjecció a les previsions del present Decret.
- Igualment, de conformitat amb el Decret 12/1992, de 20 de gener, el conseller de Sanitat i Seguretat Social és l'òrgan competent per conèixer els recursos ordinaris que s'interposin contra els acords dels col·legis de farmacèutics en aquestes matèries.
- Estatuts del Col·legi de Farmacèutics de la província de Barcelona.