Tot farmacèutic titular d’oficina de farmàcia oberta al públic té l’obligació de comunicar a la ciutadania l’horari oficial d’atenció al públic.
L'article 2.4 de la Llei 31/1991, de 13 de desembre, d'ordenació farmacèutica de Catalunya, estableix que es garanteix a la població l'assistència farmacèutica permanent. A aquests efectes, s’encomana al Departament de Sanitat i Seguretat Social (Departament de Salut) regular l'horari d'atenció al públic, els serveis d'urgència, les vacances i el tancament temporal voluntari de les oficines de farmàcia de Catalunya, tenint en compte les característiques de població i geogràfiques de cada àrea bàsica de salut, per cobrir adequadament les necessitats d'atenció farmacèutica de la població.
Els horaris de les farmàcies poden ser els ordinaris de cada població o superiors als ordinaris.
Pel que fa a l’horari ordinari de les farmàcies:
1. S'entén per horari ordinari d'atenció al públic l'horari durant el qual les oficines de farmàcia han de romandre obertes i prestar atenció farmacèutica, exclosos els torns d'urgència.
2. L'activitat d'atenció farmacèutica a les oficines de farmàcia en horari ordinari es fixa en 1.800 hores anuals, que es distribuiran proporcionalment en dies laborables de dilluns a divendres, matí i tarda, i dissabte al matí.
3. A fi i efecte de facilitar l'accés dels usuaris al servei, l'horari ordinari ha de ser uniforme dins el mateix municipi.
4. Excepcionalment, en casos degudament justificats, i sempre que el servei d'atenció farmacèutica estigui prou cobert amb les oficines de farmàcia més properes, es podrà autoritzar el tancament de l'oficina de farmàcia un dia laborable setmanal, sempre que se'n doni la difusió corresponent.
Pel que fa a la realització d'horaris superiors a l'ordinari:
Per tal de poder planificar adequadament la fixació de l'horari ordinari i dels serveis d'urgència del conjunt de farmàcies de cada àrea bàsica de salut, el titular de l'oficina de farmàcia que realitzi horaris superiors als establerts com a obligatoris, haurà de complir els requisits següents:
1. Ho haurà de comunicar al col·legi de farmacèutics, amb anterioritat al primer dia hàbil del mes de novembre.
2. S'haurà de comprometre a mantenir durant el període d'un any natural l'horari que ha comunicat.
3. L'horari superior haurà de cobrir, en tots els casos, l’horari sencer establert com ordinari de la població.
4. Durant l'horari d'atenció el públic és preceptiva la presència i actuació professional dels farmacèutics degudament col·legiats i reglamentàriament exigits per a cadascuna de les oficines de farmàcia, i els requisits tecnicosanitaris que garanteixin una correcta atenció farmacèutica.